fredag 11. januar 2013

Endelig en form for start

Da var vi inne i 2013 og et nytt spennende år ligger forut. Egentlig er huet mitt innstilt på en tjuvstart når isen ligger i desember. Det føles på en måte som om du har startet et nytt fiskeår fordi du nettopp har satt dine føtter på den første nyisen og en ny pilkesesong ligger foran deg. Det var nesten sært å ta de første skrittene utover Mjær-isen allerede 9. desember for så å borre første hull og finne ut at isen allerede er 18cm!! Hva i all verden surra jeg med helgen før? Hvorfor var jeg ikke her? Vel, det var blankis, skiftende skydekke og ikke den verste vinden å snakke om. Tross sprengkuldesjokket hadde ikke barometeret vært stabilt, men ligget på høytrykksida de siste dagene i det minste. Med andre ord, skrinet var ladet med balansepilk. Her skulle de første stripede til pers. For å gjøre en lang historie kort, slutter aldri Mjær å overaske. Det velrenommerte førjulsfisket kunne skylles ned i dass. Vi hopper fram til 2013. Det er tross alt der vi starter!

I fjor siklet jeg på å prøve noe jeg ikke har gjort før. Fiske lake. Jeg liker sært fiske med positivt fortegn og storabborjakt er jo noe av det særeste og mest spennende man kan bedrive. Men noe som kanskje er like sært er laken. Ferskvannstorsken vi aldri ser noe til utenom vinterhalvåret. Et fiske der man i mørket borrer og dunker i påvente av at noe skal suge tak i agnet du serverer. Det er ikke mange fisker du kan fiske målrettet på etter mørkets frembrudd nå for tiden. Har gremmet meg over hverdag på hverdag vinterstid man bare står og tripper på jobben i påvente av helg så neste abborøkt kan avlegges. Men nå skal også kveldene, gjerne midt i uka, ikke lenger bli dødtid. Må selvsagt back to basics, slik det er når man prøver noe nytt.

Trygve og jeg pratet løst rundt dette i fjor etter at jeg nevnte jeg var fysen på å prøve lake. Trygve visste om en plass som skal inneholde nok av lake. Sjeldent store individer, men av erfaring fra tidligere prosjekter er det dårlig business å tro man kan hoppe rett på de største fra start. Prosjektet ble satt på vent da dårlig is kombinert med kanonfiske etter abboren satte en stopper for alt. Men i år var det pri 1 så fort vannet ble kaldt nok. Fikk tatt meg noen turer fra land i November og bare forsøkt føret. Når isen la seg, ble det å fortsette der. Så langt har det blitt 4 turer, men uten hell så langt. Trygve fikk alikevel ei lake på dagens pass, så det går fremover. Nå venter vi bare på at kulda skal ta tak nok en gang og islegge de ytre partiene av lakevika der de opprinnelige lakeplassene er. Det er ikke så lett med denne elveisen, som varierer verre en sjøis. Men det er likevel en kontrast til vinteren at man sitter 30 meter fra åpent vann og pilker på 20cm pluss...

Trygve pilker på elveisen
Midt oppi det hele, er så klart abboren hovedpri på dagtid. Etter 7 turer på Mjær fram til i dag begynte jeg for alvor å tro at abborbestanden hadde kollapset. Enda så mange flotte abborer jeg tok og gjenutsatte i fjor. Det spilte liksom ingen rolle, høytrykk/lavtrykk, sol/skyet, vind eller ei, det var så dødt at man hadde fått bedre uttelling av å fiske i dassen hjemme. I dag dro jeg en svipptur innom før nok en laketur. Slapp ikke ned pilken før kl 14, så det burde jo vært umulig. Men allerede etter 20 sek skjønte jeg at nå hadde det skjedd ting. det gikk så fort opp og ned av hullet at før jeg hadde rukket å registrere det, kunne jeg notere 3 pene borrer samt noen mindre. De minste fikk bøte som agn til senere. Resten gikk ut igjen som 90% gjør. Her kom jeg, totalt utenom go'tida og traff stimen rett i huet. Borrene gulpa opp mort så det grein etter! I løpet av det første kvarteret kom 15 stk hvorav 8 lå på 350-500g. Bytta raskt til større pilk og sløyfa maggoten. Da økte snittet enda mer, og da jeg ga meg etter en drøy times fiske runda jeg 20 fisk. Alle fra et lite område og 5 hull. 12 stk over 350. Jeg brummet til meg selv på vei mot bilen i frustrasjon over at jeg ikke var på plass tidligere. Men hva skal man tro da, når det har vært så dårlig før. Men dette er go'vannet i et nøtteskall, så jeg er ikke alt for overaska. Mjær vet å holde meg på pinebenken. Men det var en bra start og nå er fiskeåret 2013 så definitivt i gang! Btw, kamera ble til slutt hengende rundt halsen. Vanskelig å knipse bilder midt i et abborrush, men her kommer noen tilfeldige valgt av de største:

Første jager. 400g er jo ikke all verden, men digg å endelig kjenne ei abbor suge i seg pilken!

450 grammer. Fra denne størrelsen og oppover begynner det å hjelpe. Det går i allefall riktig vei :)

En av dagens største på 500g

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar