mandag 9. desember 2013

Gjedde på lakedunk! (første isfisketur)

Da har man fått prøvd seg på den første isen for sesongen og. Det har ikke akkurat vært rare vinteren sålangt, men vi har hatt vår første "kuldeperiode". En lang nok periode til at de vannene og tjernene som er tidligst ute med å lukke seg, har fått sitt første fundament med stålis.

I Nedre Glomma finnes en rekke små tarmer og utposninger fra hovedelva hvor bevegelsen i strømmen er minimal på lav vannstand og isen legger seg fort. Etter å ha fått turrapport fra Rune uka i forveien som involverte enda en ny plass, gangbar is og relativt sikre kilder på lakeforekomst, var ikke jeg vanskelig å be. Pilkesakene hadde jeg hentet opp fra sommerlagring i boden i løpet av uka, og etter en times tur i bilen var vi framme og klare for første "lakedunkeøkt".

Med ispiggene godt forankra rundt halsen labbet vi rolig ut. Rune gikk foran med isspettet og sjekket tykkelse hele tiden. Men isen virket å ligge ganske stabilt på 8-10cm. Ute på plassen vi hadde sett for oss å lete opp lakene, var det bare å begynne å borre. Og med kun 3-4 sveiv for å komme igjennom er det enkelt å kunne lete grundig, noe som kan være problematisk uten motorbor i februar til sammenligning (vil helst ikke tenke på det).

Rune fikk kontakt med lake relativt fort. Første fisken hans datt av siden kroken hekta seg i iskanten. Da hadde vi i allefall fått bekreftet at det var lake her. Et par hull senere hadde han kontakt igjen. Fast fisk på nytt og opp kom en lake på drøye 7-8 hekto. For meg gikk det tregere. Vi prøvde et stort område, men lakene spilte ikke på lag med meg i kveld. Fisket systematisk med 2 dunkestenger jeg vekslet på. Da jeg la fra meg den ene for å gå tilbake og fiske litt med den andre, skjedde det noe. Kjente først et lite rykk i sena. Så begynte en slags svak vugging. Akkurat slik en lake ville oppført seg. Jeg klinka til og det svarte tungt! Gørtungt! Jeg skrek på Rune som løp til for å hjelpe med landing. Vi trodde begge jeg hadde kroka en bamselake. Vannet var så grumsete at det var umulig å se noenting under isen, men plutselig svarte fisken med å rase ut 10 meter i løpet av et sekund eller to. Ok, det var helt klart ei gjedde. Men den tok utras på utras og jeg begynte å få følelsen av at denne var ganske brukbar. Da jeg endelig fikk den opp i hullet så jeg at det dreide seg om 6-8kgs fisk og da kom adrenalinet som et skudd! Nytt utras og jeg sto bare å ventet på FC-fortommen skulle smelle tvert av. Men det skjedde ikke. Manøvrerte fisken opp i hullet igjen. Tenkte det var nå eller aldri så jeg slapp stanga, tok tak rundt skallen på'n og fikk vrengt dyret opp. En dårlig lakeøkt for min del var plutselig et glemt kapittel. I sånn halvveis sjokkskada tilstand fikk jeg fomla fram kamera, vekt, veiesekk og målebånd. Fisken ble veid til 6570g! (99cm) Snakk om bifangst på lakedunk! Min 4' største gjedde noensinne :)

Etter en fotosession og kiss-goodbye, var det på tide å fiske videre på lakene. Men jeg merket ikke mer. Rune hadde et par lakenapp til, men ingen fisk og da klokka ble 21:30 bestemte vi oss for at vi var fornøyde. Det var en svært vellykket tur på flere måter. Og vi har gjort oss opp noen erfaringer å jobbe videre på til neste gang.


Klart for lakefiske!


Lakene holdt seg unna meg. Men snakk om bifangst! 6570g / 99cm


Release :)

2 kommentarer: